HANNA Instruments Logo

Spremljanje bentonita v vinu

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Read the most detailed informations about methods and tools used in every industry: agriculture, food and beverage, process equipment and laboratory equipment. Subscribe to our newsletter to keep up to date!

Kot vinar, ki deluje v svetu, kjer mnogi potrošniki kupujejo samo na videzu, lahko prava barva in jasnost vašega izdelka naredijo ali zlomijo vašo blagovno znamko. Potrebno je več korakov za pretvorbo grozdja s trte v kristalno čista vina, ki jih najdemo na policah.

Pred odpremo na lokalni trg je vino obdelano s čistilnimi sredstvi, saj je nerafinirano vino precej motno in megleno. Motnost je posledica suspendiranih trdnih snovi, ki nastanejo med fermentacijo. To meglenost vinarji imenujejo beljakovinska meglica ali krajše meglica. Thaumatinu podobni proteini (TLP) in hitinaze so primarni grozdni proteini, odgovorni za nastanek megle. Ti pozitivno nabito beljakovine se degenerirajo in združujejo, kar povzroči neželene floskulacijske oblake in vidno meglico. Bentonitna glina se uporablja kot čistilno sredstvo v vinu.

Rafiniranje ali razjasnitev je postopek odstranjevanja snovi, ki prispevajo k meglici, tako da jih vežejo z adsorpcijo. Bentonit je negativno nabit in vgrajen v vino kot koloid (fin prah, pomešan z vodo). Negativno nabita glina se veže na pozitivno nabite proteinske molekule.

Po obdelavi vina se delci usedejo in pijačo spremenijo v želeno barvo in bistrost. Ta postopek naredi vino bolj stabilno, kar pomeni, da se okus, vonj in videz vina med skladiščenjem ne bodo bistveno spremenili.

Pomembno je natančno vedeti, koliko bentonita dodate vinu, saj lahko, če ga dodate v presežku, dejansko odstrani zalogo barve in okusa. Zato mnogi vinarji iščejo sredstvo za analizo beljakovin, ki so prisotne v vinu, da bi približali enakovredno količino bentonita, ki bi ga lahko dodali za staranje. Hanna Instruments HI83749 Prenosni merilnik motnosti in monitor Bentonita je lahko rešitev njihovega problema .

HI83749 ponuja hiter test za preverjanje tveganja za nastanek beljakovin v prihodnosti; Tako lahko z gotovostjo določimo pravo količino bentonita, ki ga moramo dodati. – HI83749 vključuje pipeto s 1000 uL za natančno razdeljevanje 1 ml kontrolne raztopine bentonita. Dobljeni odčitek je natančen na +/- 2% odčitka plus 0,05 NTU. Branje je mogoče posneti in prenesti na računalnik, združljiv z operacijskim sistemom Windows in s kablom USB. Vsaka stranka bo cenila udobje in popolnost kompleta za vzorčenje. Vse potrebno za izvedbo preskusa je v robustni in kompaktni torbi, vključno s standardi kalibracije, ki se uporabljajo za preverjanje in umerjanje merilnika.

Kakšna ideja ?

Brskajte po drugih objavah