HANNA Instruments Logo

Sezona trgatve in način priprave

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Read the most detailed informations about methods and tools used in every industry: agriculture, food and beverage, process equipment and laboratory equipment. Subscribe to our newsletter to keep up to date!

Ko se avgust bliža koncu, se veliko kleti že pripravlja na sezono žetve / drobljenja. Sezona trgatve v vinski industriji velja za najbolj obremenjen letni čas. Čas je, da vinarji začnejo trgati grozdje in ga pripraviti na postopek stiskanja, preden se začne stiskanje in vrenje.

Čeprav se to morda zdi enostavno, je v tem postopku še nekaj korakov. Ko se bliža sezona trgatve, Hanna preveri opremo, ki jo uporabljajo vinarji, da jim lahko nekoliko olajša postopek.

Sezona trgatve se začne, ko se rastna sezona konča in grozdje začne spreminjati barvo in se mehčati. To je tudi čas, ko grozdje izgubi svojo živo zeleno barvo in začne razvijati bolj zrelo barvo.

Vinarji lahko ugotovijo, kdaj je čas za obiranje po:

  • Barvi grozdja
  • Okusu
  • Ravni sladkorja
  • Kislosti
  • Vremenske razmere, zaradi katerih lahko že zgodaj izbirajo

Vsak od teh dejavnikov ima pomembno vlogo v procesu gojenja in žetve.

Pomembno je spremljati kislost in raven sladkorja v grozdju med rastno sezono. To pomeni, da morajo vinarji v vinogradu preizkusiti pH in vsebnost sladkorja ali ° Brix v svojem grozdju, da ugotovijo zrelost grozdja. Glede na vrsto okusa, ki ga vinar poskuša doseči s stopnjo kislosti, je vsebnost sladkorja lahko različna.

pH

pH meter HI99111, skupaj z pH elektrodo FC10483 je prenosni merilnik in elektroda, ki se uporablja za določanje pH v vinu. pH je pomemben pri pridelavi vina, saj bo vplival na kakovost okusa, barvo, oksidacijo, kemijsko stabilnost in druge dejavnike. Prenosne zmogljivosti tega pH merilnika omogočajo vinarju, da z lahkoto preizkuša pH vzorca skozi celotno rastno sezono.

Hanna nasvet: V tem trenutku mora biti stopnja kislosti grozdja, ki jo je mogoče titrirati, med .6 -8, raven sladkorja pa med 19-24 ° Brix.

Kislosti

Mini titrator za merjenje kislosti, ki jo je mogoče titrirati, v vinu – HI84502 meri skupno kislost v vinogradu. Primarna kislina, ki jo vsi vinarji spremljajo v sezoni trgatve, je vinska kislina grozdja. Uporaba mini titratorja HI84502 pomaga določiti, kdaj pobrati grozdje.

Hanna nasvet: Vinarji pred trgatvijo pregledajo in okusijo grozdje, da ocenijo okus in kakovost taninov.

°Brix

Vsebnost sladkorja je verjetno eden najpomembnejših vidikov gojenja in določanja začetka sezone trgatve. Poznavanje ° Brixa vašega grozdja je ključnega pomena, zlasti za nove vinarje, pri določanju, kdaj pobrati grozdje. Vinarji lahko na en način izmerijo ° Brix grozdja z uporabo refraktometra.

The Digitalni refraktometer za analizo sladkorja (% Brix) v vinu, moštu in soku – HI96811se uporablja za merjenje ° Brix grozdja v rastni sezoni. To je bistvenega pomena pri ugotavljanju, ali je vaše grozdje pripravljeno. Vinar bo določil količino dovoljenega sladkorja v grozdju glede na poseben okus in slog vina, ki ga ustvarja. Z uporabo tega refraktometra lahko pridelovalci zlahka, v zelo kratkem ali kratkem času opravijo naključne preglede okoli vinograda, da ugotovijo, katero grozdje je pripravljeno za trganje in katero grozdje potrebuje več časa.

Sulfiti

ko je pripravljeno, se grozdje pobere in odpravi na naslednjo stopnjo, da postane vino, imenovano drobljenje Drobljenje se zgodi, ko grozdje odstranimo in začne postopek preoblikovanja v tekočino. Med tem postopkom je treba upoštevati številne dejavnike, vključno z merjenjem mošta.

Mošt je kombinacija soka, lupine in semen, zato ga je treba preskusiti na kislost (pH), sladkor in žveplov dioksid ali sulfite. En način merjenja sulfitov je uporaba titratorja. Hanna Instruments’ Samodejni potenciometrični (pH / mV / ISE) sistem titracije – HI901w titrator je odličen za vinarje, saj lahko titrira za različne parametre od kislosti do sulfitov v vinu. S spremljanjem kislosti v vinu med drobljenjem se lahko vinarji izognejo zastarelim odčitkom, ki bodo navsezadnje pri vstopu v tiskarsko ali fermentacijsko fazo proizvedli “ohlapno vino”.

Hanna nasvet: Da bi se izognili “ohlapnemu vinu”, bodo vinarji dodali vinsko kislino. Dodajanje kisline bo pripomoglo tudi k znižanju pH.

Kakšna ideja ?

Brskajte po drugih objavah