Baza znanja

Spoznajte več o parametrih in instrumentih

Splošne informacije o pH

Merjenje pH (vodikov eksponent) razkriva, ali je raztopina kisla ali alkalna (bazična). Če ima raztopina enako količino kislih in alkalnih molekul, pravimo da je pH nevtralen. Zelo mehka voda je ponavadi kisla, medtem ko je zelo trda voda običajno alkalna, čeprav lahko nenavadne okoliščine povzročijo izjeme. Lestvica pH je logaritmična in se giblje od 0.0 do 14.0, nevtralna vrednost pa je 7.0 . Odčitki manjši od 7.0 označujejo kisle raztopine, medtem ko večji očitki označujejo alkalne oziroma bazične raztopine. Nekatere skrajne snovi lahko dosežejo manj kot 0 ali več kot 14, vendar jih večina pripada tej lestvici.

Pri merjenju pH z elektrodo pH se napaka temperature elektrode spreminja glede na Nernstovo enačbo, kot 0,03 pH/10C / pH enota pH 7. Temperaturna napaka je odvisna od meritve temperature in pH. Nadomestitev temperature je mogoče doseči ročno ali samodejno. Ročna kompenzacija temperature se običajno doseže z vnosom temperature tekočine, ki jo je treba izmeriti v meniju instrumentov, nato pa bo instrument prikazal odčitek pH s “temperaturno kompenzacijo”. Samodejna kompenzacija temperature pa zahteva vnos temperaturnega senzorja in in nenehno pošilja izravnani pH signal na zaslon. Samodejna kompenzacija temperature je uporabna za merjenje pH predvsem v tistih sistemih z velikimi temperaturnimi nihanji.

EC/TDS

“EC” (Electrical Conductivity) je parameter in pomeni električno prevodnost. Je opredeljen kot sposobnost raztopine, da proizvede električni tok.

“TDS” (Total Dissolved Solids) je opredeljena kot količina trdnih snovi, raztopljenih v raztopini.

Razmerje med količinami trdnih snovi, kot so soli, ki jih najdemo v gnojilih, je neposredno sorazmerno z njihovo prevodnostjo. Zato večja kot je količina trdnih snovi, večja je prevodnost. To je zato, ker gnojila, raztopljena v vodi, postanejo “ioni”, kar pomeni, da postanejo pozitivno ali negativno nabiti, zato lahko vodijo v prevodnost.

V raztopino sta vstavljeni dve elektrodi z nastavljeno izmenično napetostjo. Tako nastane tok, odvisen od prevodne narave raztopine. Merilnik odčita ta tok in ga prikaže bodisi v prevodnosti (EC) ali v ppm (TDS).

Merilniki TDS odčitavajo prevodnost; merilnik samodejno pretvori to vrednost v TDS, ki je običajno prikazana v ppm.

Temperatura vpliva na aktivnost ionov v raztopini, vendar ne vpliva na koncentracijo, zato so merilniki s kompenzacijo temperature pravilni za tovrstne meritve.

S pomočjo merilnika prevodnosti. Prevodnost izmerimo in TDS izračunamo s fiksno matematično formulo v merilniku.

Raziskave so pokazale, da je pretvorbeni faktor med .64 in .70 najboljši pokazatelj skupno raztopljenih trdnih snovi v aplikacijah za gojenje.

Obe sta enoti prevodnosti. 1000 microSiemens (µS) = 1 milliSiemen (mS).

Pretvorimo v microSiemens, da pomnožimo s 1000. Nato pomnožimo s 0.7: na primer Očitali ste 2.14 milliSiemens (x 1000 = 2140 microSiemens). 2140 x 0.7 = 1498 ppm. Ali pa le pomnožite s 700. (2.14 x 700 = 1498)

Če nimate merilnika, ki bi odčital EC in TDS lahko pripravite raztopino za fertizacijo v skladu z navedenimi navodili in upoštevate odčitke ES. To bo vaša vrednost. Ali pa se o pravilnih odčitkih ES za fertizacijo posvetujte s proizvajalcem vašega uporabljenega gnojila.

Čeprav med električno prevodnostjo (EC) in raztopljenimi trdnimi snovmi (TDS) obstaja tesna povezava, nista enaka. Raztopljene trde snovi (TDS) in električna prevodnost (EC) sta dva ločena parametra. TDS je skupna količina raztopljenih trdnih snovi v vodi. ES je sposobnost, da nekaj izvede električno energijo (v tem primeru sposobnost vode za vodenje električne energije).

Edina pravilna metoda merjenja TDS je tehtati ostanke, ki jih najdemo v vodi, potem ko voda izhlapi. Pike, ki jih vidite na kozarcu po tem, ko jih operete in pustite, da se posuši? To je TDS! Ta ostanek (oziroma pike) ima maso in ga je mogoče izmeriti, če pa niste v laboratoriju, je lahko to težavno. Zato lahko ocenimo ravni TDS, ki temeljijo na prevodnosti vode, saj molekule vodika in kisika H2O skoraj nimajo električnega naboja. EC večina drugih kovin, mineralov in soli pa bo imela prevodnost. TDS meter meri EC stopnjo in jo nato pretvori v TDS meritve. Ker bodo različne kovine, minerali in soli bolj ali manj prevodne od drugih, se lahko uporabljajo različni konverzijski faktorji.

ppm (delec na milijon) je najpogosteje uporabljena lestvica za merjenje TDS (Total Dissolved Solids), skupno raztopljeni trdi delci. Oziroma poenostavljeno pomeni, koliko drugih snovi je v vodi na milijon delcev vode.

µS (micro-Siemens) je najpogosteje uporabljena lestvica za merjenje električne prevodnosti EC (Electrical Conductivity).

Motnost

Motnja je merilo za motnost vode- bolj kot je motna voda, večja je motnja. Motnjo povzročajo suspendirane trdne snovi, ki jih povzroča fitoplankton; človeške dejavnosti, ki motijo ​​zemljo (kot je gradnja), zaradi česar lahko pride do visokih sedimentov.

Motnost je pomembna, ker lahko nakazuje, da velika motnost pitne vode lahko privede do razvoja bolezni prebavil. Velika motnost vodnih telesih (kot so jezera, reke in akumulacijska jezera), lahko zmanjša vnos količine svetlobe najnižjih globin, kar lahko zavira rast podvodnih rastlin in posledično vpliva na vrste, ki so od njih odvisne (kot so ribe in školjke).

Motnost vina lahko vpliva na aromo in kakovost. Motnost lahko povzroči tudi membransko kontaminacijo med mikrofiltracijo.

Selektivni ioni

Dušik je nepogrešljiv element rastlinskega življenja in ključna sestavina gnojil. Prisoten je v beljakovinah, vitaminih, hormonih, klorofilu itd. Dušik poveča rast listja in sadja. Preveč dušika lahko privede do zmanjšane odpornosti proti boleznim.

Fosfor prispeva k oblikovanju popkov, korenin, cvetenja in lignifikacije. Je tudi pomembna sestavina rastlinskega DNA in RNA. Pomanjkanje fosforja vodi do počasne rasti, manj plodov in manj širjenja korenin.

Kalij ima pomembno vlogo pri številnih fizioloških dejavnostih, kot je tvorba ogljikovih hidratov, povečuje velikosti in izboljšuje okus plodov in pozitivno vpliva na barvo in vonj cvetov. Kalij tudi pripomore, da naredi rastline bolj odporne na bolezni.

Korenine morajo biti pravilno oksigenirane, da se izognemo resnim težavam, kot so vodni stres, ki vodi do venenja, gnilobe in gnitja samih korenin. Glavni vzroki izgube kisika vključujejo nastanek velike koreninske mase, ki nato motijo pretok vode in povzročijo stagnacijo vode. Priporočamo testiranje raztopljenega kisika, saj se lahko težave začnejo pojavljati neopazno in imajo lahko škodljive posledice za rastlino.

Elektrode

Vse steklene elektrode imajo konico, ki mora biti hidrirana, in referenčno spojino, ki mora biti vlažna, da preprečimo prekomerno uhajanje raztopine notranjega elektrolita iz referenčne spojine.

V idealnem primeru je raztopina za shranjevanje, ker ima enako kemično sestavo, kot je v sami elektrodi, če pa ta ni na voljo, uporabite pufersko raztopino 4 ali 7. NIKOLI NE SHRANJUJTE V ČISTI (DESTILIRANI) VODI !!! Pri elektrodah, ki so stalno potopljene, skladiščenje ni problem, saj so stalno vlažne.

To je preprosto elektrolit (sol) in z namakanjem elektrode nekaj ur bo elektroda v redu, razen če je bila dalj časa suha.

Poleg izpiranja konice elektrode v vodi, je najboljši način za zagotovitev, da je elektroda dovolj čista, tako da uporabite eno od naših posebnih rešitev za čiščenje. Na voljo imamo čistilne rešitve za posebne aplikacije oziroma primere. Na primer, naša raztopina za čiščenje beljakovin je idealna za vse tiste, ki izvajajo meritve pH živilskih izdelkov, medtem, ko bo naša raztopina za čiščenje olja odstranila olje in maščobe z vrha elektrode, ki bi upočasnila čas odziva.

  • HI 7061 Čistilna raztopina za splošno uporabo.
  • HI 7073 raztopina za čiščenje beljakovin
  • HI 7074 Anorganske snovi
  • HI 7077 raztopina za čiščenje olja in maščob

Redno čiščenje elektrode z blago kislino ali s profesionalno pripravljenimi čistilnimi raztopinami in seveda vedno pravilna shranitev elektrode.

Če pravilno vzdržujemo, lahko elektrode trajajo do 2 leti.

pH je pomemben parameter za neverjetno število aplikacij, ki segajo od vode do hrane, zemlje, sadja in zelenjave, krvi, sintetičnih izdelkov in mnogih drugih. Za to so proizvajalci razvili različne senzorje pH za vse glavne primere uporabe. To zagotavlja enostavno uporabo in daljšo življenjsko dobo elektrod v določeni uporabi. Različne vrste spojev, elektrolitov in materialov, ki se uporabljajo pri gradnji elektrod, so prav tako del zasnove. Sledijo navedbe tipične oblike konic in nameni njenih uporab:

  • Okrogla oblika: to je najpogostejša vrsta, ki jo najdemo na trgu, saj se večinoma uporablja v laboratorijih za splošne tekočine.
  • Stožčasti tip konice: njegova oblika omogoča enostavno prodiranje v poltrdne, emulzijske raztopine, sir in meso. Uporablja se predvsem v prehrambeni industriji.
  • Ravna konica: konstrukcija, namenjena merjenju površine, kot so olupek sadja in povrhnjica zelenjave, kapljice vzorcev, človeška koža itd.
  • Konica kot nož: ta oblika omogoča prodor v pol zamrznjeno hrano, meso, težko predirljive prehrambene izdelke ali drugo. Na voljo so številne druge vrste konic. Zgoraj navedeni so najpogostejši.

Sčasoma se spoj, ki je najbolj občutljiv del pH elektrode, lahko zamaši. To povzroči, da je odziv elektrode vse bolj počasen in ga na koncu ni mogoče več umeriti. Z novim “Hanna obnovljivim spojem”, s preprostimi kleščami (ali pinceto) preprosto izvlecite 1-2 mm (1/8 ”) spoj iz tkanine in dobesedno boste imeli obnovljeno pH elektrodo. Ta postopek lahko ponovite do 15-krat, preden se celotno vlakno ne izvleče.

Konvencionalne elektrode imajo običajno en spoj. Te elektrode imajo samo en spoj za stik referenčne elektrode z vzorcem. Pri neugodnih pogojih, na primer pod visokim tlakom, visoko temperaturo, zelo kislih ali alkalnih raztopinah itd., se pozitiven pretok elektrolitov skozi spojino pogosto obrne, kar ima za posledico vnos vzorčne raztopine v referenčni odsek. Če to ostane nepreverjeno, se referenčna elektroda kontaminira in vodi do popolne odpovedi elektrode. Hannin dvojni stični sistem ima, kot že samo ime pove, dva stičišča, od katerih je le eden v stiku z vzorcem. V neugodnih razmerah je očitna ista tendenca vnosa vzorca. Ker pa je sistem referenčne elektrode fizično ločen od območja vmesnega elektrolita, je kontaminacija elektrod zmanjšana. In to tudi vodi v dolgo življenjsko dobo elektrode. Možnosti za dolgotrajnejšo delovanje so večje tudi, če se upoštevajo ustrezni postopki vzdrževanja.

Odstranite rdeče-črni plastični čep ali membranski sklop. Namakajte spodnji 2,5 cm del v raztopino elektrolita in sicer za 5 minut. Membrano sperite z elektrolitom in napolnite s čistim elektrolitom. Nežno tapkajte stranice pokrova membrane, da preprečite, da bi se zračni mehurčki ujeli. Prilagodite “O-obroč” znotraj pokrova membrane. S senzorjem obrnjenim navzdol zavrtite membranski sklop.

Ne. Tega načina shranjevanja se nikoli ne poslužujete, saj lahko s tem poškodujete elektrodo.

Senzorji/ sonde

Platinasti senzor: uporablja se pri oksidacijskih reakcijah (nad 500mV), kot so bazeni in zdravilišča, komunalna pitna voda. Zlati senzor: uporaba pri zmanjševanju okolja (pod 500mV), kot so galvanski primeri, rudarska industrija (cianid).

Sonda je pod polarizacijo s fiksno napetostjo približno 800mV. Polarizacija sonde je bistvenega pomena za stabilne meritve z enako ponavljajočo se mero natančnosti. Ko je sonda pravilno polarizirana, se kisik nenehno ‘porablja’ s prehodom skozi občutljivo membrano in raztapljanjem v raztopini elektrolita, ki je v sondi.

Testerji

Da, so primerne. Delovale bodo enako kot 1.4 V.

Lahko uporabite baterijo tipa 357 ali LR44.

Kalibracija

Odvisno. Lahko se razlikuje. Vendar s periodičnimi preverjanji s svežo raztopino za kalibracijo, lahko določite, kdaj in kako pogosto je potrebno umerjanje.

Običajno ni tako pogost kot pH meter, ker ni zunanjih spojev. Najbolje je, da občasno preverite s svežo kalibracijsko raztopino, da ugotovite, kdaj je potrebno umerjanje.

Večina merilnikov pH Hanna deluje na enak način, vendar vedno preverite, kaj piše v priročniku. Splošni pregled postopka kalibracije (oziroma umerjanje) je naveden tukaj. Instrument nastavite v način kalibracije s pritiskom na tipko CAL ali s pritiskom in držanjem tipke ON / OFF, dokler se na zaslonu ne prikaže CAL.

Na tej točki bo večina merilnikov zahtevala uporabo pufer 7.01V, vsi merilniki pa bodo najprej morali biti umerjeni (kalibrirani) na pufer pH 7.

Postavite elektrodo v raztopino pufra 7 tako, da je spodnji del elektrode (2,5 cm) potopljena. Merilniki Hanna so programirani tako, da samodejno prepoznajo izbiro pufra (prosimo, preverite specifikacije izdelka, če želite izvedeti katero raztopino). Medtem, ko merilnik čaka, da se meritev ustali, bo utripal simbol ure ali simbol peščene ure, (na nekaterih prenosnih merilnikih pa bo utripala vrednost). Če merilnik ne more prepoznati pufer, se na zaslonu prikaže sporočilo WRONG.

Ko merilnik doseže stabilni očitek, se nato samodejno kalibrira. Merilnik bo po tem zahteval uporabo naslednjega pufer, zaslon bo zdaj prikazal “USE 4.01”.

Na tej točki odstranimo elektrodo iz puferske raztopine 7 in jo speremo pod tekočo vodo (ali v deionizirani vodi) in postavimo elektrodo v pufersko raztopino 4.

Znova merilnik pokaže, da se odčitek stabilizira in sicer z utripanjem ali prikazom simbola (peščene)ure.

Ne. ORP elektrode ne potrebujejo umerjanja z merilnikom, kot je to potrebno za pH. Vendar pa je treba ORP elektrode pred uporabo “kondicionirati”. Ko je elektroda nova, konico namočite v tekočo vročo vodo iz pipe. To bo izboljšalo pretok referenčnega spoja. Če želite preveriti delovanje ORP elektrode, konico potopite v raztopino HI 021L ali HI 7022L. Odčitek mora biti +/- 50mV od vrednosti, ki je navedena na steklenici. Če odčitek ni znotraj +/- 50mV, je potrebno oksidacijska ali redukcijska obdelava z HI 7092 ali HI 7091. Pripravil bo tudi površino elektrode in pospešil začetni odzivni čas. Ker so (“in-line”) procesne elektrode že v raztopini, vam bo preprost preskus s HI 7021L ali HI 7022L pokazal stanje elektrode. Če sonda po pripravi in ​​testiranju ni dovolj natančna, sledite postopku čiščenja.

Da, vendar Hanna toplo priporoča, da pred uporabo nastavite merilnik.

Raztopine

Kot boste videli na naši spletni strani, izdelujemo široko paleto pufer raztopin za različne aplikacije. Vendar v 99% primerov za kalibracijo se uporabljata puferska raztopina 7 in 4. Če merite večinoma z alkalno lestvico, potem lahko uporabite pufer 7 in pufer 10, čeprav pufer 10 ni tako stabilna raztopina kot pufer 4, in ima zato precej krajši rok trajanja, posebno ko je enkrat izpostavljen zraku.

Lahko uporabite pufersko raztopino pH 4. Samo nekaj kapljic tega položite v pokrovček, da bo elektroda vlažna.

Da, samo prepričajte se, da se odmrzne v umivalnik, če je steklenica bila počena.

Programska oprema

Trenutna različica te programske opreme je različica (Version 5.0). Trenutno je programska oprema združljiva samo z računalniki z operacijskim sistemom Windows XP in starejšimi, a ni združljiva z računalnikom Mac. Če imate starejšo različico programske opreme HI-92000, potem morda ni združljiva z novejšimi izdajami sistema Windows.

Merilniki/ metri

“Err 1” je koda napake, ki pomeni, da se pretok svetlobe zmanjšal. Kiveto je treba očistiti z raztopino in z krpo za brisanje namenjena tej uporabi. Če s tem postopkom niste odstranili “Error kode” (oziroma koda napake), je potrebno očistiti svetlobni vir. To je treba izvajati enkrat letno, po potrebi pogosteje. Vir svetlobe v notranjosti kivete je treba očistiti z vatirano palčko, namočeno v alkohol.

Ničelne nastavitve in merjenje je treba opraviti v isti kiveti. Motnje so morda posledica kondenzacije ali delcev na kiveti. Zunanjost kivete očistite z raztopino in krpo namenjenim za to uporabo.

Obrnite se na tehnično podporo, da vam lahko ponudi postopek prilagoditve.

Ponovno merilnik vklopite s pritiskom na gumb MODE. Ko je vključen. Pritisnite in držite gumb MODE. Videli boste “OFF CAL TEMP”, pustite gumb dokler se ne prikaže “TEMP”. Sedaj pritisnite tipko “Set / Hold”, da spremenite iz ° C v ° F. Nato dvakrat pritisnite MODE, da se vrnete v način merjenja.

HI991404 in HI991405 ne delujeta pravilno, če imate digitalne krmilnike. Merilniki beležijo električne motnje ali hrup iz krmilnikov. Poskušali smo namestiti kondenzator, zaradi katerega so delali s tradicionalnimi krmilniki, ampak to ni delovalo. Če imate digitalne krmilnike, morate uporabiti HI981504.

Potrebujete dodatno pomoč?