Fotometer za zmanjšanje sladkorja v vinu - HI83746-02
- Vgrajen timer
- Samodejni izklop
- Pripravljeni reagenti
Fetometer HI83746 je namenjen določanju redukcije sladkorja v vinu. Hannini fotometri odlikujejo napredni optični sistem; kombinacija posebne žarnice iz volframa, ozko pasovnega motečega filtra in silicijevega fotodetektorja vedno zagotavljata natančne fotometrične odčitke. Ekskluzivni sistem zaklepanja kivete zagotavlja, da se kiveta vsakič v merilni celici vstavi v isti položaj, da se ohrani enaka dolžina poti.
Splošne značilnosti
Vgrajen timer - Prikaz preostalega časa pred meritvijo. Zagotovite, da so odčitane vse odčitke v ustreznih reakcijskih intervalih za preskus.
Ničelna tipka - Preprost pritisk na ničelno tipko na obrazu merilnika bo upošteval barvo in nepopolnosti v vzorcu vina pred dodajanjem reagenta.
Samodejni izklop - Samodejni izklop po 15 minutah neuporabe, ko je merilnik v načinu merjenja. Tako preventivno varčuje z baterijami, v primeru, da je merilnik nenamerno vklopljen.
Indikator stanja baterije - Označuje preostalo življenjsko dobo baterije.
Error - sporočilo napake - Sporočila na zaslonu, ki opozarjajo na težave, vključno s svetlobo, obrnjenim vzorcem in izven dosega.
Merske enote - Ustrezne merske enote se prikažejo skupaj z odčitkom.
Sladkor je bistvena sestavina pri proizvodnji vina. Med alkoholno fermentacijo kvas porabi sladkorje v grozdnem soku ali moštu in ga pretvori v etilni alkohol in ogljikov dioksid. Pri nekaterih vinih, kot so polsladka ali desertna vina, lahko nekaj sladkorja ostane po fermentaciji. Ta preostali sladkor lahko končni mešanici zagotovi slajši značaj ali igra vlogo mikrobske stabilnosti.
Primarna fermentacijska sladkorja, ki ju najdemo v grozdju, sta glukoza in fruktoza. Ta dva preprosta sladkorja sta znana tudi kot redukcijska sladkorja, saj vsebujeta funkcionalne skupine, ki jih je mogoče pod določenimi pogoji oksidirati. Po reakciji s presežkom alkalnega karikovega tartrata (Fehlingovi reagenti) lahko vsebnost reducirajočih sladkorjev določimo kolorimetrično. Fehlingova metoda ni natančna določitev, temveč indeks zmanjšanja koncentracije sladkorja, ker je reakcija odvisna od količine in vrste reducirajočih sladkorjev. Kadar je zmanjšanje vsebnosti sladkorja znano na začetku fermentacije, lahko potencialno stopnjo alkohola ocenimo tako, da množimo koncentracijo sladkorja (v g / L) na 0,06.
HI83746 uporablja Fehlingovo metodo za določanje koncentracije reducirajočih sladkorjev, manjših od 50,00 g / L (ppt). Ko Fehlingova A in Fehlingova raztopina B reagirata z vzorcem, ki vsebuje reducirajoče sladkorje, se vzorec spremeni v barvi; večja kot je koncentracija, temnejša je barva. Povezana sprememba barve se nato kolorimetrično analizira v skladu z zakonom Beer-Lambert. To načelo navaja, da svetlobo absorbira dopolnilna barva, oddajano sevanje pa je odvisno od koncentracije. Za določitev zmanjšanja sladkorja ozko pasovni interferenčni filter pri 610 nm (oranžen) omogoča zaznavanje samo oranžne svetlobe iz silicijevega fotodektorja in izpušča vso drugo vidno svetlobo, ki jo oddaja volframova žarnica. Ko se spreminja barva reagiranega vzorca, se poveča tudi absorbcija določene valovne dolžine svetlobe, medtem ko se prepustnost zmanjša.
1
Značilna vsebnost reducirajočih sladkorjev v moštu in vinu | |||
Mošt | Sladki mošt | 20 to 25 % | 200 to 250 g/L |
Normalno | 0 to 20 % | 100 to 200 g/L | |
V fermentaciji | 4 to 12.5 % | 40 to 125 g/L | |
Sladko | vino | .5 to 12.5 % | 25 to 125 g/L |
Polsladko | 0.8 to 2.5 % | 8 to 25 g/L | |
Skoraj suh | 0.2 to 0.8 % | 2 to 8 g/L | |
Suh | 0 to 0.2 % | 0 to 2 g/L |