HANNA Instruments Logo

8 pogostih napak pri merjenju prevodnosti

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Read the most detailed informations about methods and tools used in every industry: agriculture, food and beverage, process equipment and laboratory equipment. Subscribe to our newsletter to keep up to date!

Imate težave z meritvami prevodnosti (EC)? Napake je enostavno narediti, še posebej, če niste natančno seznanjeni s tem, kako tehnologija deluje. Težave, ki se pojavijo pri testiranju na EC, so pogosto povezane z vrsto sonde, ki jo uporabljate.

Če veste, katero sondo za prevodnost imate, lažje ugotovite težavo, s katero se soočate. Če pogledate sondo in vidite dva zatiča ali plošče iz grafita ali nerjavečega jekla, je to sonda z dvema elektrodama; ena sonda s štirimi obroči je potenciometrična; sonda za prevodnost, ki se uporablja s procesno opremo in ima na koncu krožno zanko, je induktivna.

Ko določite tip sonde za prevodnost, s katero delate, boste zlahka ugotovili, katera od teh osmih težav imate.

  1. Polarizacija sonde
  2. Učinek obrobnega polja
  3. Nepravilna kalibracija sonde
  4. Kontaminirani vzorec
  5. Napačen faktor pretvorbe TDS
  6. Vaša sonda ni popolnoma potopljena
  7. Uporaba sonde za napačno prevodnost
  8. Ne uporabljam temperaturne kompenzacije

 

Težava št. 1: Polarizacija sonde

Ali je odčitek vašega merilnika prevodnosti nižji, kot bi moral biti? Ko se na senzorjih dvoelektrodne sonde nabere naboj, odčitavanje postane netočno. To se lahko zgodi s katero koli dvoelektronsko sondo, vendar je pogostejše pri tistih, ki imajo zatiče iz nerjavečega jekla.

Rešitev tega problema je uporaba merilnika prevodnosti z grafitnimi senzorji, ker so manj reaktivni. Ti merilniki prevodnosti uporabljajo frekvence izmeničnega toka in kombinacije konstant celic, ki najbolje delujejo v določenem obsegu, zato zmanjšajo učinke polarizacije.

Hanna nasvet: Pri izbiri merilnika prevodnosti se prepričajte, da lahko meri pričakovano koncentracijo vzorca.

Če na splošno merite vzorce s širokim razponom prevodnosti, bo tudi uporaba štirikolesne sonde pomagala preprečiti učinke polarizacije. Sonda s štirimi obroči je sestavljena iz dveh notranjih zaznavnih elektrod in dveh zunanjih pogonskih obročev.

Pogonske obroče napaja izmenična napetost, ki dovaja tok v celico. Padec napetosti nato izmerijo zaznavne elektrode. Ker te sonde za prevodnost merijo napetost in ne tok, so težave s polarizacijo sonde zmanjšane in natančnost izboljšana.

 

Težava št. 2: Učinek obrobnega polja

So vaše meritve včasih napačne? Če uporabljate sondo s štirimi obroči, je razlog lahko tako preprost kot postavitev v čašo. Če sondo držite preblizu trdnega predmeta, lahko pride do tako imenovanih obrobnih poljskih učinkov.

To pomeni, da električno polje, ki ga ustvarja sonda (enako električno polje, ki se uporablja za merjenje prevodnosti), prekine drug predmet, na primer stranice posode. Kovine bodo ustvarile pozitivne motnje, kar pomeni, da se bodo vaši rezultati prebrali previsoko. Steklo in plastika vam bosta dala prenizko branje.

Ta težava je preprosta rešitev – samo poskrbite, da sonda za prevodnost ni preblizu stranic ali dna posode! Priporočljivo je, da na vseh straneh merite vsaj en centimeter narazen.

Težava št. 3: Neustrezna kalibracija sonde za prevodnost

Raztopine za umerjanje prevodnosti nimajo puferske zmogljivosti, kar pomeni, da bo vsaka deionizirana (DI) voda ali vzorec, ki ostane na sondi, spremenila svoje vrednosti.

Ker je za natančne meritve potrebna natančna raztopina za umerjanje, je pomembno, da zagotovite, da vaša raztopina ni onesnažena.

Najlažji način, da se izognete kontaminaciji, je, da sondo napolnite s kalibracijsko raztopino. Z drugimi besedami, sondo za čisto prevodnost potopite v raztopino za izpiranje. Po tem lahko nadaljujete in kalibrirate s svežo raztopino.

Prav tako želite biti prepričani, da uporabljate novo kalibracijsko rešitev vsakič, ko kalibrirate. Ena od možnosti zagotavljanja tega je uporaba posameznih paketov kalibracijske raztopine.

84 µS/cm Standard prevodnosti

Če merilnik sprejema različne kalibracijske rešitve, morate uporabiti takšno, ki je podobna koncentraciji vašega vzorca. Vašemu merilniku prevodnosti ni treba kalibrirati kot pogosto kot pH elektroda, vendar je pomembno, da jo občasno preverite sondo prevodnosti, kerkalibracija kompenzira spremembe v sondi skozi čas zaradi nabiranja in / ali poškodb .

Hanna nasvet: Najpogostejša kalibracijska raztopina za prevodnost je 1413 µS / cm. Vendar je preverjanje priročnika vašega merilnika najboljši način, da določite, katero kalibracijsko raztopino morate uporabiti. Nekateri merilniki se kalibrirajo samo na določene točke.

 

Težava št. 4: Kontaminirani vzorec

Da ne boste po naključju spremenili prevodnosti vzorca, pred testiranjem napolnite sondo z vzorcem za izpiranje. To se nanaša na zadnjo težavo v zvezi s kalibracijskimi raztopinami in kako lahko nanje vplivamo, če so kontaminirane; enako velja za vaš vzorec, še posebej, če ima nizko prevodnost.

Ko to storite, zavrzite vzorec za izpiranje in opravite meritev z novim, svežim vzorcem.Na ta način zagotovite, da je vaš vzorec zadnja stvar na sondi in da ne dodajate ali razredčujete ionov .

Hanna nasvet: Po uporabi bodite pozorni na čiščenje in izpiranje sonde. To pomaga splakniti morebitne ostanke vzorcev s senzorjev in jih ohraniti čiste za prihodnje meritve.

Težava št.5: Napačen faktor pretvorbe TDS

Skupne raztopljene trdne snovi (TDS) so močno povezane s prevodnostjo. To je zato, ker se s povečanjem količine raztopljenih ionov (npr. Kalcija, nitrata, kalija itd.) Poveča tudi prevodnost.

Merjenje TDS z merilnikom prevodnosti je enostaven način za iskanje koncentracije raztopljenih trdnih snovi v vzorcu. Odčitki prevodnosti se pretvorijo v TDS s posebnim pretvorbenim faktorjem .

Uporaba teh pretvorbenih faktorjev je enostavna. Preprosto vzemite svojo meritev EC in jo pomnožite s pretvorbenim faktorjem, da dobite TDS. Odčitke prevodnosti, izražene kot µS / cm, lahko pretvorimo v TDS v milimetrskih delih (ppm); EC, izraženi kot mS / cm, se pretvorijo v TDS v promilih (ppt).

Za vsako vrsto ionov obstajajo različni pretvorbeni faktorji. Nekateri števci imajo samo en pretvorbeni faktor,naprednejši števci vam omogočajo programiranje svojega.

Najpogosteje uporabljena pretvorbena faktorja sta 0,5 in 0,7. 0,5 pretvorbeni faktor temelji na natrijevem kloridu (NaCl); faktor 0,7 temelji na zmesi natrijevega sulfata, natrijevega bikarbonata in natrijevega klorida. (Ti so v razmerju 40%, 40% in 20% in seobičajno imenuje pretvorbeni faktor 442.)

Merilniki prevodnosti z 0,7 faktorja so priljubljeni v kmetijstvu in hidroponiki, ker mnogi proizvajalci hranil in gnojil uporabljajo ta faktor pri določanju optimalnih razponov TDS. Pri izbiri števca za TDS se prepričajte, da ima ustrezen pretvorbeni faktor za vašo aplikacijo ali možnost, ki jo lahko izberete .

Težava št. 6: Sonde ne potopite popolnoma

Pri merjenju mora biti elektroda popolnoma potopljena v raztopino. To zagotavlja, da odčitki, ki jih dobite, odražajo prevodnost vašega vzorca. Ta korak je še posebej pomemben pri štirih obročnih sondah za prevodnost, ker boste potrebovali večji vzorec kot pri drugih sondah, da zagotovite, da so vsi štirje obroči in odprtine za odzračevanje so popolnoma potopljeni.

Pomembno je tudi zagotoviti, da v sondi ne ostanejo zračni mehurčki, če uporabljate sondo s štirimi obroči ali dvema elektrodama. To lahko enostavno popravite z nežnim tapkanjem ali stresanjem sonde, ko je potopljena.

 

Težava št. 7: Uporaba sonde za napačno prevodnost

Izdelani sta dve elektrodni sondi s konstanto celice glede na predvideno merilno območje . Pri meritvah večjega obsega se uporablja večja celična konstanta (elektrodi sta bolj narazen), medtem komeritve nizkega obsega potrebujejo manjšo celično konstanto (elektrode so bližje) za merjenje toka . Zaradi tega so Hanna testerji z dvema elektrodnima senzorjema v različnih modelih za različne razpone .

Če preizkušate različne vzorce, je morda boljša izbira štiriobročna sonda. So dobra izbira, če delate v širokem razponu in ne želite uporabljati več sond.

Če potrebujete sondo za delo s procesno opremo, sonde z induktivno prevodnostjo zdržijo težje pogoje. Imajo večjo kemijsko odpornost in so uporabni v industrijski uporabi.

 

Težava št. 8: Ne uporabljajte temperaturne kompenzacije


Pomemben dejavnik, ki ga morate upoštevati pri nakupu merilnika prevodnosti, je temperatura. Številni števci imajo samodejno temperaturno kompenzacijo, ki zagotavlja skladnost meritev v različnih temperaturah.

Ko je vaš vzorec predaleč od sobne temperature (25 ° C / 77 ° F), bodo odčitki prevodnosti drugačni. To pa zato, ker se s povečanjem temperature ioni v raztopini premikajo hitreje.

Merilniki s funkcijo temperaturne kompenzacije prilagajajo temperaturo vzorca in zagotavljajo natančnejše odčitavanje.

Hanna nasvet: Pri vzorcih, ki so veliko višji ali nižji od temperature okolice, se pred merjenjem prepričajte, da se temperaturni senzor stabilizira.

Z upoštevanjem teh nasvetov in boljšim razumevanjem delovanja sonde za prevodnost bi morali izboljšati svojo zmogljivost in doseči boljše rezultate. Če imate še vedno težave z branjem, smo tu, da vam pomagamo! Z enim od spodnjih kanalov nas kontaktirajte.

 

Kakšna ideja ?

Brskajte po drugih objavah