SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽBENIH

                      OMREŽJIH

    facebook    twitter    linkedin

 Webshop

HANNA BLOG

Preverite nasvete strokovnjakov in uporabne informacije na našem blogu!

>HANNA BLOG

Zadnji članki na blogu

Kako pravilno vzdrževati testerje?

Objavljen 15.December 2015

V podjetju Hanna Instruments se zavedamo, da vsak uporabnik ni strokovnjak, ki je že seznanjen s pravili vzdrževanja za pH, EC ali ORP testerje. V tej objavi vam bomo predstavili nekaj nasvetov za uporabo in vzdrževanje vaših testerjev.

tester blog4

Več

Poslovno sodelovanje

Ste zainteresirani za poslovno sodelovnje s HANNA Service?

Za več informaciji kliknite TUKAJ ali nas kontaktirajte po telefonu ali e-mailu!

Kako pravilno vzdrževati testerje?

Objavljen 15.December 2015

V podjetju Hanna Instruments se zavedamo, da vsak uporabnik ni strokovnjak, ki je že seznanjen s pravili vzdrževanja za pH, EC ali ORP testerje. V tej objavi vam bomo predstavili nekaj nasvetov za uporabo in vzdrževanje vaših testerjev.

tester blog4


V POSODICO SHRANITE MANJŠO KOLIČINO PUFRA

Kalibracija pH elektrode je lahko samo tako dobra kot je dober pufer. Pufer se po kalibraciji pH merilnika nikoli ne sme zliti nazaj v steklenico. Če to storimo, lahko kontaminiramo steklenico in s tem povzročimo, da vrednost pufra ni več veljavna. V primeru, da uporabimo majhno in čisto posodico, lahko manjšo količino pufra zlijemo nazaj v steklenico. Raztopina v posodici je nato uporabljena za kalibracijo merilnika. To raztopino nato redno menjavamo s svežim pufrom (npr. enkrat na teden).

Obvestilo:Hanna strankam ponuja tudi priročne pufre za enkratno uporabo, to so HI 70007P (25 zavojčkov s pH-jem 7.01) in HI 77400P (5 zavojčkov s pH-jem 7.01 in 5 zavojčkov s pH-jem 4.01). Ti pufri so tako ob odpiranju vedno sveži.

VEDNO UPORABITE USTREZNO RAZTOPINO ZA SHRANJEVANJE IN TAKO POSKRBITE ZA HIDRACIJO pH ELEKTRODE

Večini uporabnikov predstavlja problem to, kaj uporabiti kot raztopino za shranjevanje. Sprašujejo se, ali naj za shranjevanje svoje elektrode uporabijo vodo iz vodovoda ali pa raztopino za shranjevanje. V vseh primerih je boljše uporabiti raztopino za shranjevanje. Če raztopine za shranjevanje, kot je npr. HI 70300L pufer, ni na voljo, lahko namesto tega, uporabite pH 4 pufer. Če pH 4 pufra nimate, potem lahko uporabite pH 7 pufer. Nikoli za shranjevanje ne uporabljajte vode iz vodovoda ali pa prečiščene vode. Znotraj elektrode se nahaja raztopina, ki ima visoko vsebnost soli. Voda iz vodovoda ali pa prečiščena voda ima zelo nizko vsebnost soli (v primerjavi z raztopino, ki se nahaja znotraj elektrode). To neravnovesje bo z osmozo povzročilo pomik vode iz nizke koncentracije (voda) na visoko (znotraj elektrode). 


Na primer: Ko je rastlina postavljena v hranilno raztopino visoke koncentracije, se bo voda iz rastline pomaknila v slano raztopino. Zaradi tega pomika vode, bodo listi rastline postali rjavi ali ožgani. Enako bi lahko rekli za pH elektrodo. Voda se bo začela pomikati v elektrodo. Naslednji problem bo difuzija. V tem primeru se bo sol iz visoke koncentracije pomikala do nizke koncentracije, vse do ravnotežja. Oboje bo vplivalo na koncentracijo soli znotraj elektrode, katera bo nato vplivala na dolžino življenjske dobe pH elektrode.

Obvestilo: Elektrodo lahko v vodo postavimo za kratek čas in iz nje speremo uporabljeno raztopino. Pomembno je, da v vodi ne shranjujete elektrode.

Z REDNIM VZDRŽEVANJEM HIDRACIJE ELEKTRODE, ZAGOTOVIMO VEDNO ENAKO STANJE ELEKTRODE

Da bi to storili, postavite merilnik skupaj z raztopino za shranjevanje pokončno v kozarec ali pa postavite majhen košček gobice (1/4” kocke nove kuhinjske gobice) v pokrovček vašega testerja in to gobico zmočite z raztopino. Druga prednost pri vzdrževanju elektrode v raztopini ali pri njenem pravilnem shranjevanju, je hidracija spoja elektrode. Vsaka pH elektroda ima predel, kjer se sol (v tekočini ali gelu) pomika iz notranjosti sonde v raztopino, ki se testira. Vse, kar lahko ta pomik prepreči, bo povzročilo odstopanje pri odčitkih merjenja (nestabilni rezultati). Shranjevanje sonde v raztopini zagotavlja hidracijo spoja in bo preprečilo nastajanje oborine na zunanji površini.

REDNO ČISTITE ELEKTRODO

Če je možno, uporabite raztopino za čiščenje kot je HI 7061M ali če le-ta ni voljo, kapnite nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode v kozarec vode. Uporabite mehko zobno ščetko in nežno očistite vašo elektrodo. S tem ko to storite, preprečite kakršnekoli tvorbe na senzorju, ki bi lahko povzročile netočne odčitke merjenja. V večini primerov lahko s kalibracijo odstranite napako, vendar sčasoma bodo tvorbe vplivale na odčitke merjenja ne glede na opravljeno kalibracijo.

Obvestilo: Po čiščenju JE NUJNO POTREBNO merilnik ponovno kalibrirati.

 

ČE JE SONDA NA NOTRANJI STRANI RAZPOKANA ALI ZLOMLJENA, BO MERILNIK VEDNO PRIKAZAL REZULTAT 7

Če se bo to zgodilo, bo merilnik vedno prikazal rezultat 7, ne glede na raztopino. Če izvajate enotočkovno kalibracijo, je priporočljivo, da s testiranjem v kisu ali v pomarančnem soku redno preverjate elektrodo. Glede na to, da so to kisle tekočine, bi moral biti izmerjen pH rezultat manj kot 4. Ko se bo izmerjeni rezultat zmanjšal, se boste tako lahko prepričali, da vaša sonda ni pokvarjena.

Zelo pomembno se je zavedati, da pH elektrode niso večne. Običajno je njihova življenska doba od 1 do 2 let, odvisno od njihove uporabe. Merilnik lahko po tem obdobju še vedno odčitava rezultate, ampak se natančnost merjenja lahko zmanjša. Glede na to, kako točna dejanska merjenja si želite opravljati, je odvisna pogostost menjavanja sonde.

Ne glede na to, ali testirate pH, EC, TDS ali ORP vašega akvarija, hranilno raztopino vašega notranjega vrta ali vašega bazena - Hanna Instruments ima na voljo rešitev za vaše potrebe, to je majhen, barvni tester. Hanna Instruments močni, vodoodporni testerji omogočajo enostavno merjenje pH, EC/TDS, ORP in temperature ter so namenjeni številnim področjem uporabe. Ti merilniki so zelo enostavni za uporabo, saj imajo samo dva gumba za upravljanje merilnika.

Hanna Instruments proizvaja različne testerje za merjenje večih parametrov.

 

Tukaj je nekaj možnosti:

pH:

EC/TDS:

COMBO:

Kontaktirajte nas za dodatne informacije!

Sledite nam na:

facebook    twitter    linkedin

Kontakti

Hanna Service d.o.o.

Sermin 75H, Bertoki

6000 Koper - Slovenija

Tel: +386 (0) 59096690 / 91

Fax: +386 (0) 59029898

info@hannaservice.eu

DELOVNI ČAS:

Pon-pet: od 9.00 do 17.00

Sobota in nedelja: zaprto

Davčna števlika: SI92346669

Katalog proizvodov

S klikom na spodnjo povezavo, boste lahko prelistali naš aktualni katalog proizvodov mamenjen različnim panogam!

Der Hanna neue Katalog

HANNA SPLOŠNI KATALOG

Katalog je v angleščini.

Prijava na e-Novice

Novosti, ugodnosti in dogodki. Prijavi se na e-Novice!