SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽBENIH

                      OMREŽJIH

    facebook    twitter    linkedin

 Webshop

HANNA BLOG

Preverite nasvete strokovnjakov in uporabne informacije na našem blogu!

>HANNA BLOG

Zadnji članki na blogu

Kako pravilno vzdrževati testerje?

Objavljen 15.December 2015

V podjetju Hanna Instruments se zavedamo, da vsak uporabnik ni strokovnjak, ki je že seznanjen s pravili vzdrževanja za pH, EC ali ORP testerje. V tej objavi vam bomo predstavili nekaj nasvetov za uporabo in vzdrževanje vaših testerjev.

tester blog4

Več

Poslovno sodelovanje

Ste zainteresirani za poslovno sodelovnje s HANNA Service?

Za več informaciji kliknite TUKAJ ali nas kontaktirajte po telefonu ali e-mailu!

Spremljanje vsebnost natrijevega klorida v olivnih slanicah

Objavljeno 25. September 2015

Olive so ohranjale svojo pomembno vrednost skozi zgodovino, kot užiten plod in zdravilno iztisnjeno olje. Užitne olive so v obdelavi že vsaj 5.000 let in so danes ene od najbolj gojenih plodov na svetu. Olive zahtevajo obsežen proces zorenja.

olive

Jedilne olive so poznane tudi kot namiznih olive in so razdeljeni v tri skupine, glede na stopnjo zrelosti v času obiranja:

  • zelene olive, ki se jih pobere ob pridobitvi polne velikosti, vendar še preden se začne cikel zorenja
  • pol-zrele olive, ki se jih pobere že na začetku ciklusa zorenja, ko se začne sprememba barve (od zelene do rdečo rjave);
  • zrele olive, ki se jih pobere pri polni zrelosti in imajo običajno odtenke črne in rjave barve.

Postopek razsoljevanja oliv

Surove olive obrane iz dreves so dokaj trde in zelo grenke, zaradi prisotnosti težkih fenolnih spojin. Proces razsoljevanja zagotavlja razčlenjevanje neužitne fenolne spojine. Ta postopek je prav tako pomemben za ustvarjanje ugodnih metabolitov iz bakterij in kvasovk, kot so organske kisline, probiotiki, gliceroli in estrov. Surove olive so običajno posušene z namakanjem v slanici, za obdobje od 6 do 12 mesecev, kjer se sam proces obdelave občasno spreminja. Nezaželeni in grenki fenoli tako pronicajo v raztopino slanice in posledično zmehčajo lupino olive.

Postopek sušenja oliv se lahko zmanjša, s prvim namakanjem neobdelanih oliv v razredčeni lužni raztopini, ki je tipično sestavljena iz 2 do 4% natrijevega hidroksida (NaOH) za 1 do 3 dni. Lužna rešitev deluje hitro in odstrani grenke fenole pred postzopkom prenosa oliva v raztopino slanic. Če je lužna rešitev upoprabljena v začetku procesa sušenja, olive zahtevajo le namakanje v slanici za nekaj tednov.

Koncentracija raztopine slanice

Raztopina slanice sestoji iz vode, soli in občasnih olj. Koncentracija raztopine slanice je odvisna od vrste oliv in prav tako od stopnje, v kateri se nahaja med postopkom razsoljevanja. Če je v slanici premalo soli, obstaja nevarnost nezaželene bakterijske rasti oliv. Nasprotno pa lahko prevelika vsebnost soli preveč zmehča lupino oliv.

Zelene olive se običajno namajako v slanici, ki sestoji iz 10 do 14% natrijevega klorida (NaCl), medtem ko se zrele olive namakajo v slanici, 8 do 10% NaCl. Sol se med postopkom razsoljevanja absorbira v lupino oliv, zaradi česar se koncentracija soli v posodah s slanico zmanjša in sčasoma stabilizira. Če koncentracija soli pade pod določenim pragom, tipično 4 do 6% NaCl, je potrebno dodati več soli.

Ko je razsoljevanje končano, olive splaknemo s čisto vodo in nato pakiramo v kozarce, ki vsebujejo 8 do 11% NaCl fiziološke raztopine.

Hiter in natančen način za spremljanje vsebnosti soli v slanih posodah

 

hi96821

Ste proizvajalec oliv in iščete hiter ter natančen način za spremljanje vsebnosti soli vaših slanih posod? Hanna Instruments priporoča uporabo HI96821 natrijevega kloridnega refraktometa. Z refraktometrom HI96821 boste imeli možnost izbire enot, ki vsebujejo želene gramske enote NaCl / 100 mL raztopine, kakor tudi široko merilno paleto: 0,0-34,0 g NaCl / 100 mL z ločljivostjo 0,1 g / 100 mL. Merilnik ima tudi eno točkovno kalibracijio z deionizirano vodo in hitrim, 1.5 sekundnim odzivnim časom, ki omogoča hitro ocenitev vaših slanih posod in potrebne popravke v realnem času.

Kliknite sem za več informacij ...

Sledite nam na družbenih omrežjih:

facebook    twitter    linkedin

Kontakti

Hanna Service d.o.o.

Sermin 75H, Bertoki

6000 Koper - Slovenija

Tel: +386 (0) 59096690 / 91

Fax: +386 (0) 59029898

info@hannaservice.eu

DELOVNI ČAS:

Pon-pet: od 9.00 do 17.00

Sobota in nedelja: zaprto

Davčna števlika: SI92346669

Katalog proizvodov

S klikom na spodnjo povezavo, boste lahko prelistali naš aktualni katalog proizvodov mamenjen različnim panogam!

Der Hanna neue Katalog

HANNA SPLOŠNI KATALOG

Katalog je v angleščini.

Prijava na e-Novice

Novosti, ugodnosti in dogodki. Prijavi se na e-Novice!